Glykemický index

Potraviny, které tvoří náš jídelníček obsahují tři základní živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy.

Po natrávení se v jednoduší formě vstřebávají z tenkého střeva do krevního oběhu. Za určitou dobu po požití jídla či energetického nápoje dojde ke zvýšení množství glukózy v krvi.

O tom, jak rychle a nakolik vystoupí hladina krevního cukru po jídle, rozhoduje vedle schopnosti těla zužitkovávat glukózu v tkáních také množství a druh zkonzumovaných potravin. Nejvýraznější vliv na hladinu krevního cukru mají sacharidy. Mezi jednotlivými druhy cukrů a škrobů však v této oblasti existují poměrně velké rozdíly. Není cukr jako cukr

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje s jakou rychlostí po požití konkrétní potraviny vzrůstá hladina krevního cukru. Potraviny s nižší hodnotou GI zvyšují glykémii pozvolněji, což je výhodné především při diabetu, nadváze, ale i při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Po zkonzumování potraviny či jídla s nižším GI dochází následně v další fázi i k pomalejšímu poklesu krevního cukru, čímž klesá riziko hypoglykémie a předčasného nástupu pocitu hladu.

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI < 50) patří zelenina, houby, luštěniny, ořechy, nesladké mléčné výrobky, většina druhů ovoce. Střední hodnotu glykemického indexu (GI 50–70) vykazuje celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky, sladké ovoce (banány, hroznové víno, sušené ovoce), müsli tyčinky. Glykemický index vyšší než 70 nacházíme u pečených brambor, nemaštěná bramborová kaše, instantních obilných kaší, bílého pečiva, sladkých sušenek, oplatků, bonbónů.

Nejrychlejším cukrem je pak čistá glukóza (hroznový cukr), která má hodnotu GI 100. Pro srovnání sacharóza – řepný cukr, kterým přislazujeme v domácnosti nápoje a pokrmy a který se hojně využívá při průmyslové výrobě potravin má GI 68. Ještě nižší hodnotu GI má cukr ovocný – GI fruktózy je 30.

U potravin živočišného původu je GI velmi nízký až nulový. Je to způsobeno minimálním zastoupením sacharidů v těchto potravinách (maso, drůbež, ryby, vejce, sýry, tvaroh). Mléko, jogurty, kefíry mívají ve své přirozené podobě GI v rozmezí 30–40. Ovocné varianty a doslazované mléčné výrobky mohou dosahovat GI až 50–60.