home > Stravování > Základní složky potravy > Cukry (sacharidy)

Cukry (sacharidy)

Jsou základním zdrojem energie pro organizmus. V těle mají formu glukózy fungující jako okamžitý zdroj energie nebo formu glykogenu fungujícího jako záložní zdroj energie v játrech a svalech.

Cukry můžeme rozdělit na:

  • Jednoduché - např. cukr a med, potraviny s cukrem (sladkosti) - tyto cukry se rychle vstřebají a dodávají tělu okamžitou energii. Brzy ale přichází hlad a únava. Těmto cukrům označovaným jako prázdné kalorie je vhodné se vyhnout.
  • Složené - např. cereálie, chleba, těstoviny, rýže, zelenina - tyto cukry se vstřebávají pomalu, dodávají energii pozvolna a dlouhodobě. Současně díky pomalému vstřebávání a obsahu vlákniny navozují pocit sytosti. Tyto sacharidy by měly tvořit 60 % denní stravy.