home > Stravování > Diabetes a strava > Nároky na stravu

Nároky na stravu

V oblasti stravování je diabetes I. typu charakterizován sklonem pacientů k podvýživě a  hubnutí. Tělo z důvodu chybějícího inzulínu nedokáže dostatečně využít energii z potravy, začne využívat zásobní energii z tuku atd. a pacient hubne. U této skupiny diabetiků je potřeba dbát na dostatečný a vyvážený kalorický příjem pokrývající denní spotřebu energie.

Obzvláště důležité je to u dětí a sportovců. Každodenní vyvážená strava s vyrovnaným energetickým a sacharidovým obsahem umožňuje lépe nastavit dávky dodávaného inzulínu a předcházet tak nebezpečným hypoglykémiím a hyperglykémiím způsobujícím pozdní komplikace. Nejdůležitější je pochopit, jak hodnotu glykémie ovlivňují jednotlivé potraviny a jak aplikovaný inzulín, a pochopit vztah mezi nimi navzájem.

Jinou skupinou jsou pak diabetici typu II. Vznik tohoto typu diabetu se dost často spojuje s obezitou (nadváhou nebo obezitou trpí v ČR 68 % žen a 72 % mužů) a to až do takové míry, že je diabetes mellitus označován jako civilizační choroba století. Na rozdíl od diabetu typu I je potřeba u pacientů s diabetem II typu snížit energetický příjem v potravě tak, aby bylo dosaženo ideální (individuálně stanovené) tělesné hmotnosti. Diabetická redukční dieta a následné dodržování zásad správného stravování je společně s pohybovou aktivitou první způsob léčby tohoto typu diabetu, vedoucí nezřídka k celkovému stabilizování stavu nemocného.