home > Stravování > Základní pravidla

Základní pravidla

Základní pravidla správné diety

  • Konzultace s lékařem – každá dieta, diabetická především, by měla být konzultována nejdříve s lékařem diabetologem nebo obezitologem.
  • Dietní plán – zamyslete se nad tím, co a v jakém množství konzumujete. Stanovte si písemně správný zdravý dietní plán včetně pohybových aktivit a jídelníček respektující Váš optimální energetický příjem a výdej.
  • Vyváženost stravy – každá dieta musí obsahovat doporučené denní dávky všech složek potravy (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály ...).
  • Pozvolný úbytek hmotnosti – správná dieta je dlouhodobá a mělo by při ní docházet k úbytku 0,5 – 1 kg hmotnosti za týden. Nepočítejte tak se zhubnutím za týden. Jedině správnou dietou je možné zajistit hubnutí tuků a předejít tak opětovnému nárůstu hmotnosti.
  • Trvalá změna stravovacích návyků – nejtěžší na dietě je po zhubnutí udržet optimální hmotnost. Pokud je však hubnutí pozvolné, strava zdravá a kalorický příjem vyvážený, nemusíte mít obavy, že to nezvládnete.

Pozor na odlišnosti u diety pacientů s diabetem

Dieta u pacientů s diabetem léčených perorálními antidiabetiky nebo inzulínem se liší od klasické diety zdravých lidí hlavně rizikem hypoglykémie. Na to je potřeba si dát pozor a zaměřit se na následující zásady:

  • konzultace s lékařem před započetím diety
  • pravidelné měření glykémie (selfmonitoring)
  • snížení příjmu energie obsažené v tucích
  • omezení příjmu především volných sacharidů na tělem zpracovatelné množství
  • dodržování rovnováhy energetického příjmu a výdeje
  • dodržení správného celkového poměru cukrů, tuků a bílkovin ve stravě
  • pravidelné strava pětkrát denně
  • trvalá změna stravovacích návyků a životního stylu
  • začlenění pohybové aktivity do každodenního života