Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny jsou základní složkou buněk organizmu. Bílkoviny působí v organizmu jako základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů, fungují jako enzymy, umožňují transport látek a energie, zajišťují imunologickou obranu a působí jako energetické rezervy.
Bílkoviny jsou využity jako zdroj energie v době, kdy není k dispozici dostatek sacharidů a tuků. Jedná se o stav hladovění u drastických krátkodobých diet, kdy dochází k již zmiňovanému úbytku svalové hmoty.
Bílkoviny můžeme rozdělit na:
- Živočišné – např. maso, vejce, mléčné výrobky – mají vysokou biologickou hodnotu a jsou tak pro organizmus hodnotnější.
- Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója - jsou pro organizmus méně hodnotné, neboť obsahují méně důležitých aminokyselin.
Denní podíl bílkovin v celkové stravě by měl být asi 15 %. Doporučená denní dávka je 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.