home > Stravování > Základní složky potravy > Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny jsou základní složkou buněk organizmu. Bílkoviny působí v organizmu jako základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů, fungují jako enzymy, umožňují transport látek a energie, zajišťují imunologickou obranu a působí jako energetické rezervy.

Bílkoviny jsou využity jako zdroj energie v době, kdy není k dispozici dostatek sacharidů a tuků. Jedná se o stav hladovění u drastických krátkodobých diet, kdy dochází k již zmiňovanému úbytku svalové hmoty.

Bílkoviny můžeme rozdělit na:

  • Živočišné – např. maso, vejce, mléčné výrobky – mají vysokou biologickou hodnotu a jsou tak pro organizmus hodnotnější.
  • Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója - jsou pro organizmus méně hodnotné, neboť obsahují méně důležitých aminokyselin.

Denní podíl bílkovin v celkové stravě by měl být asi 15 %. Doporučená denní dávka je 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.