Strava je nedílnou součástí terapie diabetiků a hraje v ní velmi důležitou roli. Je zdrojem energie, kterou tělo využívá k činnosti psychické a fyzické. Nadbytečné množství potravy vede k nárůstu hmotnosti a u diabetiků navíc ke zvyšování glykémie.
Všeobecně platí: jezte pravidelně menší porce a nedojídejte zbytky.
Diabetici musí omezovat v potravě nejen cukry, ale i tuky - jídelníček musí být vyvážen obsahem všech složek potravy - cukrů, bílkovin, tuků, vody, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny.
Cukry
Z cukrů rozlišujeme jednoduché cukry jako glukóza a fruktóza (ovoce - pozor na sladké ovoce - zvyšuje rychle a výrazně krevní cukr), sacharóza - pro diabetiky nevhodná (cukr řepný a třtinový). Polysacharidy (tzv. pomalé cukry - rostlinné škroby: moučné výrobky, zelenina) jsou pro diabetiky jako složka potravy nejvhodnější (uvolňují se pomalu a tím pozvolna zvyšují glykémii) a měly by tvořit asi 50% denního energetického příjmu.
Bílkoviny
Bílkoviny slouží v organizmu jako stavební materiál, a proto jsou v potravě velmi důležité. Je však nutno mezi nimi vybírat. Vhodnější jsou bílkoviny rostlinného původu (luštěniny, zelenina), menší podíl by měly tvořit bílkoviny živočišného původu (libová masa, mléčné výrobky). Bílkoviny by denně měly tvořit 10 - 20% přijaté energie ve stravě.
Tuky
Tuky výrazně omezujte, používejte nejlépe rostlinné oleje v syrovém stavu jako zálivku salátů. Celkový denní energetický podíl ve stravě by měl být maximálně do 30%.
Voda
Vodu pijte dle potřeby, alespoň však 2 litry denně (nejvhodnější je nápoj pro diabetiky).
Minerální látky a vitamíny
Minerální látky a vitamíny jsou nejlépe zastoupeny v zelenině a smíšené, pestré stravě; pokud pijete minerálky, vybírejte ty s nízkým obsahem sodíku (Na+).
Vláknina
Vláknina je tvořená polysacharidy z buněčné stěny neštěpící se trávicími enzymy (zjednodušeně: nestravitelné zbytky potravy). Snižuje cholesterol, působí proti zácpě, měla by být výrazně zastoupena v denním jídelníčku (luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, …).
Čeho se vyvarovat
Vyhýbat byste se měli sladkostem (zákusky, velmi sladké ovoce, slazené nápoje, kompoty, čokoláda, apod.), tučným masům (vepřové, skopové, kachna, husa, apod.), uzeninám, tučným rybám (losos, úhoř, olejovky), tučným mléčným výrobkům (smetanové jogurty, tučné sýry, smetana, apod.) a alkoholu (obzvláště sladkým likérům, pivu, destilátům a sladkým vínům).
V prvních krocích úpravy stravování Vám bude nejlepším poradcem dietní sestra. Seznámí Vás s přepočítáváním nutričních hodnot potravin na tzv. výměnné (chlebové) jednotky a pomůže Vám sestavovat jídelníček na míru.