home > Stravování > Diabetes a strava

Diabetes a strava

Pokud jste pozorně četli text o diabetes, určitě víte, že cukrovka je celoživotní onemocnění projevující se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi a vzniká v důsledku nedostatečné produkce nebo nedostatečného využití hormonu inzulínu. Inzulín umožňuje krevnímu cukru – glukóze, která se do krve dostává zpracováním přijímané potravy, přesun z krve do buněk, pro které je glukóza hlavním zdrojem energie.

Hodnota koncentrace glukózy v krvi se nazývá glykémií. Je-li v organizmu nedostatek inzulínu nebo není-li dostatečně využíván, dochází k vyššímu nahromadění glukózy v krvi. Tento stav se nazývá hyperglykémie. Naopak nízká hladina glukózy v krvi (pod 4 mmol/l), která může končit až bezvědomím, se nazývá hypoglykémie.

Odborně je diabetes mellitus porucha metabolizmu. Zjednodušeně řečeno: je to onemocnění, kdy dochází k poruše zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organizmu. Mezi nejdůležitější způsoby léčby diabetu patří kromě konzultací s Vašim lékařem pravidelné samostatné měření hodnot glukózy v krvi (tzv. selfmonitoring), pohybové aktivity a zejména zdravá vyvážená strava s vyrovnaným energetickým příjmem a výdejem. Čím zdravěji a pravidelněji se budete stravovat, tím lepší kompenzace diabetu dosáhnete a tím lepší bude prevence možných pozdních komplikací způsobených tímto onemocněním. Pro přesný a rychlý selfmonitoring dodává společnost MTE glukometry a testovací proužky řady FORA Diamond. Glukometry FORA Prima a FORA Mini jsou plně hrazeny pojišťovnou.